06-28353517 info@decooperij.nl

 

 Deel mee in de oogst!

 

Waarom niet gewoon bij Ekoplaza?

Met ons kleine bedrijf raken we veel grote maatschappelijke thema’s aan. Onderwerpen als duurzaamheid, klimaatverandering, het afvalprobleem, eerlijke prijzen, vereenzaming, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit komen bij ons aan bod. Ons bedrijf is slechts een hele kleine stip op de grote aarde, toch hebben wij voor deze wereldproblemen een oplossing gevonden in het klein. 

Door bij ons oogstaandeelhouder te worden zorg je voor een eerlijke prijs voor de boerinnen en voor jezelf, je bent onderdeel van een korte keten waardoor transport kilometers minimaal zijn, je haalt je groente verpakkingsarm, niets gaat over datum en je draagt bij aan een vruchtbare, vitale aarde! Wat wil je nog meer? Nou je krijgt meer! Ons afhaalpunt is een plek waar je niet zomaar anoniem aan elkaar voorbij gaat. Het is een plek waar je de kans krijgt om met je buren en boerinnen een babbeltje te maken en ze beter te leren kennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oogstaandeelhouder” wat houdt dat eigenlijk in?

Onze manier van landbouw wordt ook wel CSA genoemd. CSA staat voor community supported agriculture, ofwel: gemeenschapslandbouw. Dit houdt in dat je als tuinders en aandeelhouders samen de oogst, maar ook de risico’s deelt.  Als oogstaandeelhouder betaal je vooraf voor 30 weken groenten. Met het vooraf betaalde bedrag hebben wij zekerheid van onze inkomsten en kunnen alle teeltbenodigdheden worden aangeschaft. Denk aan zaden, pootgoed, gereedschap en potgrond. Ook wordt hiervan de huur betaald en ons eigen inkomen. Op deze manier zijn de financiën en de afzet ieder seizoen bij voorbaat al geregeld.

In het kort

30 weken seizoensgroente

 5 tot 7 verschillende groenten per week

 Totaal bedrag van gemiddeld 555 per jaar – zie uitleg “wie betaald wat”

 Per week gemiddeld 18.50 euro per aandeel

 

Wat kan ik verwachten van een oogstaandeel?

Als oogstaandeelhouder kun je vanaf half mei tot begin december wekelijks je groente op komen halen bij ons afhaalpunt aan de Insingerstraat in Soest. 

Er zitten doorgaans altijd 5 tot 7 verschillende groenten in een wekelijkse portie. De hoeveelheid groente is gewoonlijk genoeg voor 5 á 6 maaltijden voor 1 á 2 personen. Dit kan echter altijd variëren per persoon/gezin. 

Met onze teeltwijze mikken we erop zoveel mogelijk variëteit aan te kunnen bieden gedurende het jaar. Ook vinden we het belangrijk dat de hoeveelheid groente consequent is zodat er elke week op gerekend kan worden. Feit blijft echter dat wij als boeren en boerinnen afhankelijk zijn van de natuur, een aangename maar ook onvoorspelbare bondgenoot. Soms zorgt dit voor onverwachte veranderingen op het land. Veranderingen die invloed kunnen hebben op de oogst. 

Door de term oogstaandeelhouder te gebruiken willen we iedereen die zich inschrijft er op attenderen dat je meedeelt met de oogst die er op dat moment is. Mocht er door omstandigheden minder te oogsten zijn dan bovenstaand beschreven dan is dat part of the deal! 

Ook de seizoenen maken zich kenbaar in de hoeveelheid oogst. Zomers véél! En in het voorjaar en najaar vaak toch wat minder… Wij kopen niks in, alles komt van eigen bodem. Dat betekent dat je echt mee-eet met de seizoenen!

Wie betaalt wat, maar dan anders!

We hanteren geen vaste prijs per aandeel, maar verdelen alle jaarkosten over de hoeveelheid klanten. We hebben ervoor gekozen om over te stappen op een betaalsysteem waarbij wij een minimum en een maximumprijs hanteren. We laten jullie zelf daarbinnen kiezen wat jullie kunnen en willen betalen voor een aandeel. We geven jullie echter wel een handvat! 

We berekenen een gemiddelde wat we per oogst aandeelhouder nodig zullen hebben om onszelf een bruto minimum uit te kunnen betalen van 14,50 per uur en waarmee we de kosten van het bedrijf kunnen dekken. Dit gemiddelde staat op €555,- per seizoen. Omgerekend is dit €18,50,- per week.  

Om het duidelijk te maken hebben we hieronder een illustratie bijgevoegd voor de beelddenkers. De pompoen in het midden geeft de gemiddelde prijs aan die nodig is om het jaar te kunnen draaien. Links is de minimumprijs en rechts de maximumprijs.

Sociaal systeem

Waarom hanteren we niet gewoon de gemiddelde prijs? Dit doen we omdat we het ontzettend belangrijk vinden dat gezonde groentes voor iedereen beschikbaar zijn. Voor jong en oud, rijk en arm. Door speling in de prijs te geven creëren we een kans waarbij mensen wiens financiële situatie het toelaat het aandeel voor anderen iets betaalbaarder kunnen maken. Dit is geen verplichting, slechts een mogelijkheid. Ook zet deze betaalmethode aan tot nadenken over wat ons voedsel nou eigenlijk waard is. 

 

Doe mee met de zomeraandelen!

Wil je ook meedelen in de waanzinnige zomeroogst? Dat kan! Vanaf half juni t/m half oktober bieden wij naast de “gewone” oogstaandelen ook zomeraandelen aan.

Vul rijkelijk je tas met heerlijke groente zoals courgette, tomaat, paprika, bonen en nog veel meer. Je kan je aanmelden per maand en zodoende rekening houden met je eigen vakantieperiode! De kosten zijn 20 euro per week, je betaalt het bedrag voor het aantal weken dat je meedoet in één keer vooraf. Het ophaalmoment is op vrijdag tussen 15:00 en 18:00

Doe je mee? Meld je dan aan via de knop hieronder ↓

In het kort

Aanmelden per maand (half juni t/m half oktober)

6 – 8 verschillende soorten groente per week en een bosje kruiden

20 euro per week

Ophalen op vrijdag tussen 15:00 en 18:00